VALO-CD logo

VALO-CD

Parhaat vapaat ja avoimen lähdekoodin ohjelmat Windowsille


Scribus

Asenna

Sc­ri­bus on am­mat­ti­ta­soi­nen tait­to- ja jul­kai­suoh­jel­ma, jolla voit luoda mitä pai­no­tuot­tei­ta ikinä ha­luat – esit­teis­tä leh­tiin ja tie­dot­tei­siin. Sc­ri­buk­sel­la on tai­tet­tu myös kir­jo­ja. Sc­ri­bus tuot­taa pai­no­val­mii­ta PDF-tie­dos­to­ja ja se so­vel­tuu myös PDF-lo­mak­kei­den laa­ti­mi­seen. Sc­ri­bus on va­ka­vas­ti otet­ta­va vapaa vaih­toeh­to Adobe In­De­sign ja QuarkXPress -oh­jel­mil­le.

Scribus toimii Windowsissa, Mac OS:ssä ja Linuxissa: apua asennukseen löytyy oppaan lopussa olevasta luvusta.

Mikä Scribus on?

Scribusilla voidaan tehdä lennäkkejä, esitteitä, lehtiä ja kaikenlaisia painettavaksi tai digitaalisessa muodossa näytettäväksi tarkoitettuja dokumentteja.

Siinä on nykyaikainen käyttöliittymä, joka tarjoaa kaikki ammattimaiseen painoon vaadittavat ominaisuudet, kuten värien erittelyn, CMYK-prosessivärit, suoran värien valinnan, ICC-väriprofiilit ja monia vaihtoehtoja PDF-tiedostojen luomiseen. Scribusin oma tiedostomuoto .sla on helposti muokattavissa. Yleensä Scribusissa tehty dokumentti viedään pdf-muodossa, jolloin se on helppo tulostaa ja painaa. Monet erilaiset ohjelmat tunnistavat PDF-formaatin.

Scribus on tehty lähinnä taittoa varten ja tässä se on todella hyvä. Jos tahdot kuitenkin muokata valokuvia, voit käyttää GIMP:iä, ja vektorigrafiikan parissa työskentelyyn sopii parhaiten Inkscape.

Ketkä tekivät Scribusin?

Scribusin kehitti joukko ihmisiä, joista suurin osa on vapaaehtoisia, vaikka monet heistä käyttävät Scribusia ammattimaisesti ja työskentelevät kustannusalalla, graafisen suunnittelun tai ohjelmoinnin parissa. Voit osallistua sen kehittämiseen omien taitojesi ja tarpeidesi mukaan, auttaa kehittämään sitä, tehdä parannusehdotuksia, raportoida ohjelmointivirheitä ja yksinkertaisesti auttaa pitämään yhteisön hengissä!

Ensimmäinen Scribusin vakaa versio (1.0) julkaistiin 16.6.2003. Uusin vapaa versio on 1.4.0, joka on julkaistu 1.1.2012. Scribus on nyt kypsä ohjelma.

Huomaa! Scribus tarvitsee toimiakseen ns. GDI+-kirjaston, joka tulee Windows XP:n mukana. Jos käy ilmi, ettei sinun Windows-versiosi sisälläkään tätä kirjastoa, voit ladata sen Microsoftin sivuilta. Lisäksi EPS-tiedostojen käsittely vaatii, että käyttöjärjestelmään on asennettu myös Ghostscript-ohjelmakirjasto.Selaa muita ohjelmiaSelaa muita ohjelmia

Tallenna

Osallistu

Levitä VALOa julisteella ja bannerilla!!

Tiedotelista

Haluatko sähköpostitse tietoa VALO-CD:stä, kuten esimerkiksi uusien versioiden julkaisusta?


 

Creative Commons — Attribution-ShareAlike 3.0
Sivu päivitetty 17.09.2013 • Sivuston tekstit on julkaistu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 Muokkaamaton -lisenssillä.
Noudatamme standardeja (mm. XHTML 1.1, CSS 2.1, WAI AAA) ja suosittelemme sitä muillekin.