VALO-CD logo

VALO-CD

Parhaat vapaat ja avoimen lähdekoodin ohjelmat Windowsille


LibreOffice

Asenna

LibreOffice on kattava toimisto-ohjelmisto ja korvaa hyvin Microsoft Officen Word, Excel ja Powerpoint -ohjelmat. LibreOffice sisältää laadukkaat toimisto-ohjelmat tekstinkäsittelyyn, taulukkolaskentaan ja esityskalvojen tuottamiseen. Lisäksi sillä voi piirtää julisteita ja rakentaa jokapäiväisiä tietokantoja.

LibreOffice tallentaa dokumenttisi avoimen Open Document -standardin mukaisiin tiedostoihin, minkä ansiosta tietokoneesi osaa avata ne vielä vuosikymmeniä myöhemmin. LibreOffice osaa lukea monilla muilla ohjelmilla tehtyjä dokumentteja – myös Microsoft Word, Excel ja PowerPoint -tiedostoja.

LibreOffice on seuraavien toisiaan täydentävien ohjelmien muodostama kokonaisvaltainen toimisto-ohjelmisto:

  • Writer sopii kaikenlaiseen luovaan kirjoittamiseen ja virallisten pöytäkirjojen, raporttien ja esitteiden laatimiseen. Writer on Microsoft Word -yhteensopiva.
  • Calc sisältää kattavat työkalut taulukkolaskentaan, taulukoidun tiedon analysointiin ja visualisointiin. Calc on Microsoft Excel -yhteensopiva.
  • Impress on helppokäyttöinen ohjelma esityskalvojen tekoon. Sen tehosteilla, animaatioilla ja piirustustyökaluilla luot näyttäviä esityksiä nopeasti. Impress on Microsoft PowerPoint -yhteensopiva.
  • Draw on yksinkertainen piirto-ohjelma, jolla voit tehdä julisteita tai piirtää kaavioita – esimerkiksi kalvoesityksiisi.
  • Base on aitoon relaatiotietokantaan perustuva tietokantaohjelma jokapäiväiseen tietokantatyöskentelyyn – esimerkiksi yhdistystoimintaan liittyvien rekistereiden ylläpitoon. (Basen käyttö vaatii Java-ajoympäristön asentamisen.)

LibreOffice perustuu OpenOffice.org:iin, joka puolestaan perustuu Sun Microsystemsin StarOffice-pakettiin, jonka Sun osti saksalaiselta StarDivisionilta 1999. Oraclen ostettua Sunin vuonna 2009 osa ohjelmiston johtavista kehittäjistä erosi syksyllä 2010 projektista ja perusti uuden Document Foundationin jatkamaan ohjelmiston kehitystä riippumattomana ja käyttäen LibreOffice-nimeä. Uuden säätiön tukijoihin kuuluvat muun muassa Novell, Google ja Red Hat. Se on pyysi myös Oraclen jäsenekseen ja luovuttamaan sille OpenOffice.org-nimen oikeudet. Vuonna 2011 Oracle kuitenkin päätti antaa OpenOffice.org-nimen ja projektin vetovastuun Apache-säätiölle sen jälkeen kun OpenOffice.org:n kehitys Sunissa Oraclen sisällä supistettiin minimiin. Vuoden 2011 aikana lähes kaikki Oraclen ulkopuoliset kehittäjät siirtyivät tukemaan LibreOffice-haaraan kehitystä, joka onkin ominaisuuksissa ja laadussa mennyt OpenOffice.org-haaran ohi, ja jonka taustalla olevaa Document Foundationia pidetään uskottavampana ja sitoutuneempana kotipaikkana toimisto-ohjelmiston kehitykselle.

Ilmainen ja vapaa LibreOffice sopii toimisto-ohjelmistoksi sekä yksityis- että yrityskäyttöön. Sitä käytetään yhä enemmän myös kouluissa ja julkishallinnossa. Suomenkieliset web-sivut sisältävät oppaita, mallipohjia ja lisäosia, jotka helpottavat ammattimaisten dokumenttien luonnissa.

Writerissa sisältö näyttää muokattaessa hyvin samalta kuin lopputulos. Sen sijaan muotoa ja rakennetta kuvaavaa metadataa ei välttämättä näytetä. Writer osaa käyttää mallineita, joilla esimerkiksi liikekirjeen vakio-osat ja suomalaisen kirjestandardin mukaiset asettelut voi tehdä kirjepohjaksi. Tekstin voi asemoida yhteen tai useampaan palstaan. Mukaan voi liittää kuvia, taulukoita ja matemaattisia kaavoja. Tiedoston voi viedä PDF-muotoiseksi, jotta sen voi lähettää kirjapainoon, sähköpostin liitteenä tai tulostettavaksi.

Saatavilla on vapaa Voikko-niminen ohjelma suomen kielen oikolukuun ja tavutukseen. Writer osaa käyttää OpenDocument-tiedostomuotoa lukuisten muiden tallennusmuotojen lisäksi. Writer osaa lukea ja kirjoittaa muun muassa Microsoft Officen tallennusmuotoja.

Käyttöohjeita

VALO-CD:llä on mukana PDF-versio FLOSS Manualsin LibreOffice-käyttöohjeesta. Lyhyt käyttöohje löytyy Porixin kurssista Tietokoneen käyttö.

Ohjeita LibreOfficen asentamiseen

Vaikka LibreOfficen voi asentaa omalle koneelleen myös sellaisenaan, suosittelemme sen asentamista Java-ajoympäristön ja suomen kielen Voikko-oikolukuohjelmiston kanssa seuraavasti:

  1. Asenna Java-ajoympäristö. Se ei ole välttämätön, mutta LibreOfficen opastavat toiminnot (opasvelhot) tarvitsevat sen ja LibreOfficen ensimmäinen käynnistyskerta antaa sen puuttumisesta virheilmoituksia.
  2. Asenna LibreOffice.
  3. LibreOfficen asennuksen jälkeen asenna suomen kielen Voikko-oikolukuohjelmisto
    • Joissakin vanhemmissa Windows XP -tietokoneissa Voikon toiminta vaatii myös Microsoft Visual C++ 2005 Redistributable -kirjastojen asentamisen. Tämä ilmenee asennusvaiheessa virheilmoituksella "loading component library failed". Käyttäjä joutuu itse hakemaan kirjaston Microsoftin sivuilta, koska emme lisenssisyistä voi jakaa sitä tämän levyn mukana.


Selaa muita ohjelmiaSelaa muita ohjelmia

Tallenna

Osallistu

Levitä VALOa julisteella ja bannerilla!!

Tiedotelista

Haluatko sähköpostitse tietoa VALO-CD:stä, kuten esimerkiksi uusien versioiden julkaisusta?


 

Creative Commons — Attribution-ShareAlike 3.0
Sivu päivitetty 17.09.2013 • Sivuston tekstit on julkaistu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 Muokkaamaton -lisenssillä.
Noudatamme standardeja (mm. XHTML 1.1, CSS 2.1, WAI AAA) ja suosittelemme sitä muillekin.