VALO-CD logo

VALO-CD

Parhaat vapaat ja avoimen lähdekoodin ohjelmat Windowsille


KeePass

Asenna

Kee­Pass on tar­koi­tet­tu ih­mi­sil­le, joi­den on muis­tet­ta­va liian monta sa­la­sa­naa. Kee­Pas­sin avul­la voit tal­len­taa kaik­ki sa­la­sa­na­si hel­pos­ti tur­val­li­seen tie­to­kan­taan, minkä jäl­keen sinun tar­vit­see muis­taa vain tuon tie­to­kan­nan suo­jak­si an­ta­ma­si sa­la­sa­na.

Tietovuototapaukset ovat nostaneet esiin salasanojen turvallisen säilyttämisen ongelman. Nykyisin ihmisillä on käyttäjätilejä yhä useammassa verkkopalvelussa ja kuhunkin tarvitaan kirjautumista varten tunnus ja salasana. Jotta salasana olisi turvallinen, pitäisi sen olla riittävän pitkä ja tarpeeksi sattumanvarainen. Monen satunnaisen salasanan muistaminen ulkoa voi kuitenkin käydä ylivoimaiseksi. Tällöin saman salasanan käyttäminen eri palveluissa saattaa tuntua houkuttelevalta, mutta sekään ei ole hyvä ratkaisu. Päinvastoin kaikissa palveluissa pitäisi käyttää aina eri salasanoja, sillä jos jokin palveluista vuotaa salasanat tai ei jostain muusta syystä olekaan luotettava, ovat muut käyttäjätilit silti turvassa.

Käyttäjätunnusten ja salasanojen hallintaan on kehitetty KeePass. Se taltioi tunnukset ja salasanat yhteen tietokantaan, joka suojataan salakirjoittamalla niin, että niihin pääsee käsiksi vain tietämällä oikean "master-salasanan". Näin kaikki muut salasanat saadaan lukittua yhden salasanan taakse ja tämän yhden salasanan muistaminen riittää. Vaihtoehtoisesti master-salasanan käytön sijasta näissä ohjelmissa voidaan generoida erillinen avaintiedosto, jolla salasanasäilö voidaan avata. Kun avaintiedosto tallennetaan muistitikulle tai cd-levylle, saadaan näin eräänlainen fyysinen avain, jota ilman salasanasäilön avaaminen ei onnistu. Tällainen avain täytyy tietenkin säilyttää hyvässä tallessa. Kaikkein tärkeimpien salasanojen suojaksi voidaan myös käyttää salasanan ja avaintiedoston yhdistelmää, jolloin säilön avaamiseen tarvitaan molemmat.

KeePassiin tallennettuja tunnusten ja salasanojen yhdistelmiä voidaan luokitella esimerkiksi käyttötarkoituksen (sähköpostit, foorumit, webbipalvelut, ftp-/sftp-palvelimet, jne.) mukaan ryhmiksi sekä tarvittaessa myös aliryhmiksi. Kun tunnusta tai salasanaa tarvitaan, ne voi kopioida syöttökenttään joko leikepöydän kautta tai hiirellä raahaamalla. Lisäksi ohjelma osaa myös tyhjentää leikepöydän käytön jälkeen, jotta salasana ei jää vahingossa sinne saataville. Lisäksi käytettävissä on Auto-Type-toiminto, jolla voidaan määritellä sarja näppäimenpainalluksia, jotka voidaan syöttää haluttuun ohjelmaikkunaan. Esimerkiksi Gmail-palvelun kirjautumissivulle sopiva Auto-Type-sääntö voisi olla: {USERNAME}{TAB}{PASSWORD}{ENTER}". KeePass-ohjelmien mukana on myös salasanageneraattori, jolla voi arpoa itselleen turvallisen salasanan. Generaattorille voidaan antaa haluttu salasanan pituus sekä käytettävissä olevat merkkityypit, kuten isot ja pienet kirjaimet, numerot sekä erikoismerkit.

Huomaa! Ohjelma edellyttää .NET-ajoympäristön version 2 tai uudemman asennusta. Asennuksen jälkeen joudut asentamaan suomennostiedoston käsin kopioimalla VALO-CD:ltä tiedoston ohjelmat\keepass\Finnish.lngx KeePassin asennuskansioon, joka on tietokoneellasi yleensä C:\Program Files\KeePass Password Safe. Käynnistä sitten KeePass uudestaan ja valitse valikosta View > Change language ja listasta Finnish.Selaa muita ohjelmiaSelaa muita ohjelmia

Tallenna

Osallistu

Levitä VALOa julisteella ja bannerilla!!

Tiedotelista

Haluatko sähköpostitse tietoa VALO-CD:stä, kuten esimerkiksi uusien versioiden julkaisusta?


 

Creative Commons — Attribution-ShareAlike 3.0
Sivu päivitetty 17.09.2013 • Sivuston tekstit on julkaistu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 Muokkaamaton -lisenssillä.
Noudatamme standardeja (mm. XHTML 1.1, CSS 2.1, WAI AAA) ja suosittelemme sitä muillekin.