VALO-CD logo

VALO-CD

Parhaat vapaat ja avoimen lähdekoodin ohjelmat Windowsille


Mozilla Firefox

Asenna

Fi­re­fox In­ter­net-se­lain aut­taa sinua liik­ku­maan ne­tis­sä no­peam­min, tur­val­li­sem­min ja te­hok­kaam­min. Se­lai­men kes­kei­sim­piä omi­nai­suuk­sia ovat pop-up-ik­ku­noi­den esto, vä­li­leh­det ja muo­kat­ta­vis­sa oleva ul­koa­su. Etkö pidä jär­jes­tyk­ses­tä, jossa se­lai­men na­vi­goin­ti­na­pit ovat? Hii­ren oi­kean napin napsautus na­vi­goin­ti­pal­kis­sa, va­lit­set "Muok­kaa" ja raa­haat nap­pe­ja minne ikinä ha­luat!

Mozilla-projektin Firefox-selain on saavuttanut vakiintuneen aseman Suomessa. Tilastojen mukaan noin puolet suomalaisesta WWW-selailusta tapahtuu Firefox-selaimella. Firefox onkin erinomainen ja hyvin standardeja noudattava selain.

Firefox on osannut jo pitkään näyttää skaalautuvaa vektorigrafiikkaa (SVG). Nyt tuki on laajentunut SVG:n käyttöön suoraan HTML5-koodin seassa, erillisinä kuvatiedostoina img-tagillä (JPG-, PNG- ja GIF-kuvien tapaan) sekä taustakuvina. Suoraan HTML5-koodin sekaan upotettua SVG-kuvaa voidaan käyttää esimerkiksi graafien ja tilastojen näyttämiseen. Siis tilanteisiin, joihin nykyisin usein käytetään erillisiä Flash-sovelluksia. Tuki SVG-tiedostoille img-tagissa avaa uusia mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Esimerkiksi Wikipediassa suuri osa kaavioista, kartoista ja lipuista on toteutettu SVG-kuvina, mutta selainten rajoitusten takia ne tällä hetkellä muunnetaan PNG-kuviksi sivuilla käytettäessä. Tulevaisuudessa SVG-kuvia voitaisiin siis alkaa käyttää suoraan. Taustakuvina SVG-tiedostot mahdollistava korkealaatuisten, mutta tallennustilaltaan kompaktien ja hyvin skaalautuvien kuvien käytön.

Firefox tukee myös avoimia kirjasintiedostomuotoja (mm. WOFF, TrueType ja OpenType). Näin www-sivun tai web-sovelluksen tekijän ei tarvitse enää rajoittua sivun käyttäjän koneelle varmasti asennettuihin fontteihin vaan käytettävät fontit voidaan ladata palvelimelta muun sisällön mukana. Palvelimelta ladattavat kirjasimet avaavat aivan uusia mahdollisuuksia muun muassa matemaattisen tai jonkin muun erikoisalan erikoismerkkejä vaativan tekstin esittämiseen.

Tietoturva

Parhaimpia syitä aloittaa Firefoxin käyttö on sen mukanaan tuoma tietoturva. Selaimen kehityksen yksi lähtökohta on tehdä webin selaamisesta turvallista ja pitää siten koko tietokone puhtaana haittaohjelmista. Firefoxissa on lisäksi kattava kokoelma yksityisyyden suojaamiseen tarkoitettuja asetuksia ja työkaluja, joiden avulla yksityisyytesi Internetissä säilyy. Näinä virusten, troijalaisten ja kalasteluyritysten aikoina Firefox on se turvallisin vaihtoehto.

Käyttöohje

VALO-CD:llä on mukana FLOSS Manualsin Firefox-opas.

Asenna lisäosia

Firefoxin toiminnallisuutta voit laajentaa helposti tuhansien lisäosien avulla. Näillä Firefox-laajennuksilla voit esimerkiksi piilottaa web-sivuilla näkyvät mainokset tai ladata koneellesi web-sivuilla näkyviä videoita. Web-kehittäjille suunnatut laajennokset puolestaan helpottavat web-sivujen toiminnan ja koodin tutkimista. Teemoilla saat muokattua selaimen ulkoasua.

Firefoxin kaatumissuoja tarkoittaa lisäosien parempaa kapselointia, joka suojaa itse selainta lisäosan (Flash, Quicktime, Silverlight,...) mahdolliselta kaatumiselta. Pelkän lisäosan huono käyttäytyminen ei siis vaikuta itse selaimeen.

Firefoxin asentamisen jälkeen voit halutessasi asentaa seuraavia VALO-CD:llä olevia Firefoxin lisäosia napsauttamalla kunkin lisäosan linkkiä:

Suomen kielen oikoluku
ohjelmat\firefox\mozvoikko-2.0.1.xpi
Mainosten estomahdollisuus
ohjelmat\firefox\adblock_plus-2.0.3-sm+tb+fn+fx.xpi
Flash-animaatioiden estomahdollisuus
ohjelmat\firefox\flashblock-1.5.15.1-fx.xpi
Javascript-koodien estomahdollisuus
ohjelmat\firefox\noscript-2.3-fx+sm+fn.xpi


Selaa muita ohjelmiaSelaa muita ohjelmia

Tallenna

Osallistu

Levitä VALOa julisteella ja bannerilla!!

Tiedotelista

Haluatko sähköpostitse tietoa VALO-CD:stä, kuten esimerkiksi uusien versioiden julkaisusta?


 

Creative Commons — Attribution-ShareAlike 3.0
Sivu päivitetty 17.09.2013 • Sivuston tekstit on julkaistu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 Muokkaamaton -lisenssillä.
Noudatamme standardeja (mm. XHTML 1.1, CSS 2.1, WAI AAA) ja suosittelemme sitä muillekin.